Compressor Filter voor uw perslucht

Iedere m3 lucht bevat 190 miljoen deeltjes. Dit loopt op tot 1,19 miljard deeltjes als u gebruikt maakt van 7barg druk.
Compressor Filter voor uw perslucht

Iedere m3 lucht bevat 190 miljoen deeltjes. Dit loopt op tot 1,19 miljard deeltjes als u gebruikt maakt van 7barg druk. Deze deeltjes kunnen een negatieve invloed hebben op uw systemen die gebruik maken van perslucht. Maar waaruit bestaan deze deeltjes precies en hoe kunnen we deze dan verwijderen? Aan de hand van onderstaande vragen nemen wij u mee in de wereld van persluchtfilters en vertellen wij u hoe wij u kunnen helpen met de juiste filters voor uw persluchtsystemen.

Welk compressorfilter past het best bij mijn persluchtsysteem?
Het kiezen van het juiste persluchtfilter is belangrijk omdat er in perslucht veel vervuiling kan zitten dat uw proces negatief kan beïnvloeden. Aan de hand van een aantal vragen hopen wij u meer wegwijs te kunnen maken in de wereld van de persluchtfilters. 
 
Wat voor soort vervuiling zit er in mijn perslucht?

  1. Organische en non-organische deeltjes: kunnen uw pakkingen en afsluiters beschadigen. Hoewel de helft van deze deeltjes kleiner is dan 2 mm, wat initieel geen probleem zou moeten zijn, vermengen deze deeltjes zich met olie en andere smeermiddelen. Het resultaat is dat dit samengeklonterde mengsel zich kan ophopen en kan hechten aan stilstaande en bewegende oppervlakken in een pneumatisch apparaat. Hierdoor is het altijd aan te raden om gebruikt te maken van een compressor filter. 
     
  2. Waterdamp: dat in perslucht voorkomt kan ervoor zorgen dat metalen oxideren en kan zorgen voor extra vervuiling in het perslucht systeem. Waterdamp condenseert wanneer de warme lucht, die door een compressor wordt uitgestoten, in contact komt met de relatief koude oppervlakken van de apparatuur dat na de compressor zit. Een opeenhoping van vocht breekt na verloop van tijd de smeerolie af, waardoor corrosie ontstaat op blootliggende, metalen oppervlakken. De corrosie die ontstaat kan zorgen voor extra wrijving tussen bewegende onderdelen, wat resulteert in extra slijtage van deze onderdelen. 
     
  3. Compressor-olie. In de basis bestaan twee typen compressoren: een compressor die werkt mét smeermiddel in de compressiekamer én een compressor die werkt zonder smeermiddel in de compressiekamer. Vaak wordt een olie gebruikt als smeermiddel voor de compressiekamer. Dit kan voor problemen zorgen in uw persluchtsysteem. De hoeveelheid olie dat in de perslucht zit, is afhankelijk van de leeftijd van de machine, het type en de staat van de machine. Wanneer olie in de compressor vrijkomt als oliedamp, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw perslucht. De olie condenseert als een film-laag in de kleppen en cilinders, wat resulteert in een ophoping van vuil en gruis. Dit lijdt ertoe dat oppervlakken van bewegende onderdelen beschadigen. Bovendien wordt olie dat van een luchtcompressor in een systeem terechtkomt, geoxideerd en afgebroken zodra deze is blootgesteld aan compressiewarmte. De geproduceerde substantie is gewoonlijk zuur en verschijnt als een vernisachtige substantie die eigenschappen bezit die volledig tegengesteld zijn aan smering.
  4.  Bacteriën zijn voor veel bedrijven die gebruik maken van perslucht geen enkel probleem, omdat ze geen kwaad kunnen voor de apparaten die na de compressor komen. Verontreinigde lucht kan echter wel in contact komen met het eindproduct. Dit kan op zijn beurt problematisch zijn voor voedselproducerende bedrijven en bedrijven die farmaceutische producten vervaardigen. Bacteriën kunnen ervoor zorgen dat uwproduct kleur, smaak, uiterlijk of houdbaarheid verliest en daarnaast is het ook een hygiëne-issue. Naast het gevaar dat roest afbreekt en in de voedselverwerkingscyclus terechtkomt, moet ook rekening worden gehouden met watercondensaat, omdat dit de juiste omstandigheid kan creëren voor de groei van schimmels, bacteriën en sporen. Als eindgebruikers hieraan worden blootgesteld, kan dat de reputatie van het bedrijf schaden, nog afgezien van de gezondheidsimplicaties.

Hoe schoon moet mijn perslucht zijn en welk compressorfilter kan ik hiervoor gebruiken?
Afhankelijk van uw toepassing en branche zijn er bepaalde eisen gesteld aan uw perslucht. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van perslucht voor pneumatische doeleinden, dan is een compressor filter van 1 tot 0,01 micron voldoende. Als uw perslucht moet voldoen aan bepaalde voedingseisen of zelf geheel steriel moet zijn, dan heeft u andere typen filters nodig. Hierboven is reeds beschreven welke typen deeltjes er in uw persluchtsystemen kunnen zitten. Wij zullen hieronder per type uitleggen welk filter het meest geschikt is. 

Organische en non-organische deeltjes: Bij verwijdering van droge deeltjes wordt gebruik gemaakt van 3 principes om deze droge deeltjes tegen te houden.

  1. Massavertraging: zware deeltjes die te zwaar zijn om met de persluchtstoom mee te gaan, zullen uitzakken en in het compressorfilter achterblijven.
  2. Tegenhouden van deeltjes: grote deeltjes, die groter zijn dan de poriën van het filter,zullen vanzelfsprekend achterblijven in het filter.
  3. Diffusie: zorgt ervoor dat kleine deeltjes anders bewegen dan de luchtstroom zelf. Dit wordt veroorzaakt doordat de kleine deeltjes botsen met de gasdeeltjes (Brownian-motion). Hierdoor bewegen de deeltje snel heen en weer waardoor zij veel eerder door het filtermedium van het persluchtfilter gepakt worden. Voor organische en non-organische deeltjes kunt u gebruik maken van VBPSMF-filterkaarsen.

Waterdamp en aerosol: Voor het verwijderen van aerosol wordt gebruik gemaakt van coalescer-filters. Coalescers zorgen ervoor dat kleine waterdruppels samenvoegen tot grotere druppels, die vervolgens van het filter vallen en worden geabsorbeerd. Voor het verwijderen van (water)dampen is een coalescer-filter echter minder geschikt en heeft u een absorptiefilter nodig zoals onze aktiefkool-filters. Voor aerosol kunt u gebruik maken van onze VBPAK-filterkaarsen. Voor waterdampen kunt u gebruik maken van het volgende type compressor filter: VBPFF, VBPMF of VBPSMF-filterkaarsen. 

Compressor-olie: compressoren die olie gebruiken kunnen oliedampen creëren die schadelijk zijn voor pakkingen en afsluiters. Het feit dat het oliedampen betreft zorgt dat dit moeilijk te filtreren is op reguliere wijze. Het zal dan ook verwijderd moeten worden door middel van absorptie-techniek. De VBPAK-filterkaarsen zijn ook hier uitermate geschikt voor.   

Bacteriën verwijderen voor steriele lucht.  In de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie is gebruik van steriele lucht vaak een vereiste, doordat bacteriën het product kunnen beïnvloeden. Om steriele lucht te verkrijgen heb je naast de hierboven beschreven stappen ook een steriel-eindfilter nodig. Onze steriele-luchtfilters, de zogeheten VBP-SRF-filterkaarsen, maken gebruik van een membraan welke een fijnheid heeft van 0,2 micron en een efficiency van 99,99998% (Beta5000). Iedere kaars wordt apart getest na productie en heeft een uniek batchnummer. Al onze steriele luchtfilters voldoen aan de internationale eisen van de FDA, HIMA, ASTM en CGMP en zijn volledig gevalideerd. Alle materialen die u in het filter tegenkomt zijn gemaakt van USPVI geschikte materialen. 

Filterhuizen voor compressorfilters. Naast de hierboven beschreven filterkaarsen hebben wij voor iedere toepassing geschikte filterhuizen in de volgende materialen:

Aluminium
CS-Staal
RVS

  Afhankelijk van het proces adviseren wij u graag welk filter u nodig heeft om uw lucht steriel te krijgen.

 

BorsoPTFE
VBP-SRF
Sanitaire filterhuizen

 

Mochten u vragen hebben of meer informatie willen over compressorfilters, neem gerust contact op via de email: info@vanborselen.nl of via de telefoon: +31(0)793412314