De kunst van het bereiden van bieren is enkele duizenden jaren oud. Waarin veel variaties zijn ontwikkeld in bier smaken en stijlen. In de loop van de tijd veranderde de filtratietechnologie van bieren eveneens. In de Benelux is Van Borselen Filters de grootste en meest betrouwbare specialist op het gebied van bier filtratie.
Bent u een craft brouwer en bestaat uw bierbereiding uit batches van 500L of bent u een van de grotere spelers op de markt met flows van 400Hl per uur? Van Borselen heeft in bedie gevallen ervaring en filters voor het filtreren van uw bier welke specifiek gericht zijn op uw proces.
In een complete processlijn van een grote brouwerij levert Van Borselen tot op 10 punten de filters:
- Primaire filtratie
- Politie filters
- Clarifiactie filters
- Stabilisatie en steriele filtratie
- Beluchting filters
- Process water filtratie
- CIP filtratie
- Stoom filters.
- perslucht
- Vent filters
-
Membraan bier filter
Meer informatie over welk bier filter voor uw proces geschikt is en zie hoe van Borselen u kunt helpen vind u hier onder.
Tijdens het brouwen van bier zijn er enkele stappen welke het bier doorloopt. Vanaf het wort koken en de gisttank gaat het product naar de fermentatietank en de rijpingstank. Al deze tanks kunnen voorzien worden van beluchtingsfilters (fent filters) waardoor ongewenste bacteriën buiten de tank gehouden worden.
De eerste filtratiestap
Voordat het bier naar de helderbier tank gaat wordt er filtratie toegepast. in de brouwerij is er geen enkele andere plek waar de filtratie opties zo groot zijn.
De mogelijkheden hier zijn:
- Filterplaten in een filterpers
- Filtermodules in een filterhuis
- Crossflow systeem
- Horizontal leaf filter
- Precoat kaarsfilter
- Geplisseerde filterkaarsen
- Filterzakken
Er zijn brouwerijen waarbij na deze stap ook een politiefilter gebruikt wordt alvorens het bier naar de helderbiertank gaat. Dit om eventuele doorslag op te vangen.
Deze doorslag is erg laag, de filters zullen dan ook een lange standtijd hebben en zijn voor een brouwerij een lage investering voor een hoge zekerheid van de kwaliteit van het gebrouwen bier.
Welke bier filtratie is het best in uw eigen brouwerij, voor uw bier types?
Wij helpen u graag met het antwoord op al uw vragen, contacteer ons gerust! Ook voor technische ondersteuningen helpen wij u graag!
Polyfenol absorptie
Brouwers willen deze polyfenolen verwijderen omdat ze anders na verloop van tijd reageren met bierproteïnen, waardoor onoplosbare complexen ontstaan die het bier wazig maken.
Ook hiervoor heeft Van Borselen de oplossing: BorsoPVPP. Dit filter is ontwikkeld voor het absorberen van polyfonol, is regenereerbaar en heeft hierdoor lange standtijden. Het fitler kan als stadnaard fitlerkaars geelverd worden, of als klant specifiek systeem. vraag ons naar de BorsoPVPP voor meer informatie.
Het afvullen
Stabiliseren van bier is cruciaal om het bier te bescheremen en het gewenste "shelf life" te geven. Van Borselen heeft speciaal ontwikkelde filters voor het verwijderen van micronorganismen welke voor bier bederf zorgen. Met de BorsoVino of de BorsoPES-Biological hebben wij een filters die er voor zorgen dat uw klanten genieten van het heerlijke biertje waar u zo hard aan heeft gewerkt.
Hier wordt meestal gekozen voor een twee staps filtratie om in de eerste stap groffe deeltjes tegen te houden en het filtermembraan te bescheremen en daarna de micro organisemen welke het bier kunnen doen bederven tegen te gaan.
Process water, stoom, CIP
Schoon water en clean stoom is vitaal voor het gehele brouwprocess en de gehele brouwerij. flessen wassen, chlorine reductie, Clean In Place vloeistof hergebruik.
Van Borselen heeft een compleet programma, stoom, compressed air en water filters. Klik hier en vraag naar de mogelijkheden