Een diepe duik in het begrip dieptefiltratie, wat is het en hoe werkt het?

Ontdek alles over dieptefiltratie! Leer hoe deze efficiënte filtratietechniek werkt en welke filtertypen het beste bij jouw behoeften passen.
Een diepe duik in het begrip dieptefiltratie, wat is het en hoe werkt het?

Een diepe duik in het begrip dieptefiltratie: wat is het en hoe werkt het?

Het doel van filtratie is het purificeren van vloeistoffen of gassen. Filtratie werkt volledig op het principe van deeltjesgrootte. Als een filter een bepaalde poriegrootte heeft (uitgedrukt in micrometers, ofwel 1/1000e van een millimeter), dan zullen in beginsel alle deeltjes groter dan deze poriën worden vastgehouden door het filter. De deeltjes kleiner dan deze poriegrootte zijn daarentegen wel in staat om door het filter heen te dringen. De keuze voor welk type filter en de fijnheid van het filter hangt voor een groot deel af van de gemiddelde deeltjesgrootte, maar ook van de distributie van deze deeltjesgrootte.

Snel advies op maat of ben je op zoek naar een scherpe aanbieding? Klik dan hier, bel +31(0)793412314 of stuur een mail naar aanvraag@vanborselen.nl. Met ruim honderd jaar ervaring zijn wij de experts op het gebied van filtratie en separatie.

 

Simpel gezegd zijn er twee typen filters. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlaktefiltratie en tussen dieptefiltratie. Enerzijds is er een oppervlaktefilter, dat deeltjes verwijderd uit een vloeistof, zoals drinkwater, enkel aan het oppervlakte van het filtermedium. Voorbeelden hiervan zijn filterzakken, geplisseerde filters en PES-membraanfilters of PTFE-membraanfilters. Daarnaast zijn er dieptefilters, die in staat zijn om niet alleen aan het oppervlak, maar óók binnenin het filtermedium vaste stoffen tegen te houden. Met name de dikte van het filtermedium en de structuur daarvan zorgen ervoor dat deeltjes binnenin het medium worden tegengehouden. Dit proces wordt dieptefiltratie genoemd.

 

Wanneer gebruikt men wat?

Over het algemeen worden dieptefiltratie toegepast wanneer er een grote verscheidenheid van deeltjesgrootte is in de vloeistof. Bijvoorbeeld, als we een vloeistof hebben met daarin deeltjes van 10 micron tot wel 100 micron, dan wordt een dieptefilter gebruikt. Als we te maken hebben met een suspensie waarbij de grootte van de vaste stoffen niet zo variërend is, bijvoorbeeld een range van 10 micron tot maar 20 micron, dan kan een oppervlaktefilter gebruikelijker zijn. Bij dieptefiltratie heeft het filtermateriaal een relatief grote dikte/diepte ten opzichte van een oppervlaktefilter. Het filtermedium bestaat uit een complexe massa van vezels. Deze vele vezels zorgen ervoor dat er een doolhof ontstaat dat in staat is om de vaste stoffen af te vangen. De poriën bij een dieptefilter worden kleiner naarmate we naar de kern gaan van het filtermedium. De kleinere deeltjes worden in de kern tegengehouden en de grote deeltjes vangen we aan de buitenzijde af. Door deze slimme verdeling heeft uw filter een langere levensduur en een grotere vuilopvang-capaciteit. Immers zijn de filters minder snel verzadigd en zo hoeven ze minder vaak gewisseld te worden. Een algemene stelregel: Indien het drukverschil oploopt tot boven 2 bar, dan is het filter verzadigd en dient het te worden vervangen. Dus bij een hoge concentratie van deeltjes is een dieptefilter zeer geschikt.

Welke soorten dieptefilters zijn er?

Dieptefilters bestaan er in veel verschillende vormen, afmetingen en materialen. Voorbeelden hiervan zijn cellulose dieptefilters, zoals filterplaten en filtermodules, en kunststof dieptefilters, zoals polypropyleen meltblown filters, polyester meltblown filters en nylon meltblowns.

Filterplaten en modules zijn beschikbaar in verschillende productlijnen. Er worden standaard drie gradaties onderscheiden:
(1) Grove-deeltjes-filtratie tot fijn-filtratie: een allround filter, te gebruiken in verschillende applicaties.
(2) Grove-deeltjes-filtratie tot steriel-filtratie: om bacteriën en andere micro-organismen te verwijderen.
(3) Steriel-filtratie in veeleisende applicaties: waaronder de farmaceutische industrie en life science industrie.

 

Wat is het verschil tussen een filterplaat en een filtermodule?

Het exacte filtermateriaal waarvan een filterplaat is gemaakt, kan ook in modulaire vorm worden opgebouwd, vandaar het woord filtermodules. Filterplaten worden gebruikt in een filterpers, waar tot wel honderden platen tegelijk in kunnen worden geplaatst. Modules worden daarentegen in een filtratiedrukvat, ofwel filterhuis geplaatst. Het voordeel van de filtermodule is het feit dat ze snel wisselbaar zijn, lekvrij en bypass vrij en zeer gemakkelijk in gebruik zijn.

Meltblown filterkaarsen

Net als de cellulose filtermodules worden meltblown filterkaarsen (ook wel filtercartridges genoemd) in een filterhuis geplaatst. Er bestaan filterhuizen voor filterkaarsen die ruimte bieden aan één filtercartridge tegelijkertijd, een zogenaamde Single Round kaarsenfilterhuis. Daarnaast bestaan er filtercartridge filterhuizen die ruimte bieden aan meerdere filterkaarsen tegelijkertijd, zogenoemde Multi Round filterhuizen. Standaard zijn meltblown filterkaarsen nominal rated, wat betekent dat het filter deeltjes tegenhoudt met een nominale efficiëntie. Van Borselen levert ook absolute rated meltblowns, voor gevallen waar hogere eisen aan het filteren gesteld worden. Deze filters zijn in staat om uw vloeistof met een bèta-ratio 5000 (99.98%) te reinigen.

 

Samenvattend: dieptefiltratie en oppervlaktefiltratie zijn twee verschillende soorten filtratie. Dieptefiltratie wordt gebruikt bij vloeistoffen met een breed scala aan deeltjesgrootte, omdat deze filters dankzij hun meerlagige structuur het vermogen hebben om deeltjes door het gehele filterbed te vangen. Afhankelijk van de specifieke behoeften van uw filtratieproces, kan een deskundig advies helpen om de juiste keuze te maken tussen de verschillende soorten filters en de diverse beschikbare filtertypen. Hierdoor wordt de vloeistof effectief gefilterd en blijft het filter langer in gebruik, wat resulteert in een efficiënter filtratieproces.

 

Advies nodig?

Bel +31(0)793412314  of mail naar aanvraag@vanborselen.nl voor een scherpe aanbieding of advies op maat. U kunt ook hier gebruik maken van onze chat. Wij helpen u graag om uw dieptefiltratie - en separatieproces te verbeteren. Maak vandaag nog een afspraak voor een persoonlijk gesprek, waarin we uw behoeften bespreken en advies op maat bieden dat echt het verschil maakt voor uw bedrijf. Bij Van Borselen Filters gaan we verder dan alleen het leveren van producten; we bieden een ervaring die gebaseerd is op vertrouwen, deskundigheid en echte betrokkenheid bij uw succes.